Waarom fietsen gelukkig maakt
Van alle goede voornemens die we in 2018 willen nakomen, is ‘meer sporten’ misschien wel de populairste. Toch hoef je daarvoor niet per se naar de sportschool: ga wat vaker fietsen! Goed voor lichaam én geest. Onderzoek wijst namelijk uit dat fietsers gelukkiger zijn.
Met anderen kunnen fietsen, het stuur in eigen hand, waar je maar wil gaan, dat is gelukmakend! Voor geluksprofessor Leo Bormans bestaat er geen twijfel: Nederlanders zijn zo gelukkig omdat ze zoveel fietsen. Drie factoren voor het ervaren van geluk zijn namelijk autonomie, competentie en verbinding. Elementen die onlosmakelijk met het fietsen verbonden zijn.
Bewuste keuze
Ook onderzoekers van de Clemson University in de VS deden onderzoek naar het geluksgevoel onder fietsers. Conclusie: fietsers zijn gelukkiger dan weggebruikers van andere vervoersmiddelen. Volgens de onderzoekers ligt daar een belangrijke reden aan ten grondslag: de keuze voor de fiets gebeurt veel bewuster. Fietsers zijn enthousiast over hun vervoersmiddel en zien het fietsen als een gezonde, sportieve oefening die niet alleen een goede conditie oplevert, maar ook een betere weerstand tegen ziektes.
Meer verdienen
De optelsom van beweging, frisse lucht en een grote mate van vrijheid geven de fietser een positiever gevoel. En dat gaat best ver. Economen in Zwitserland berekenden zelfs dat forensen die een uur met de auto onderweg zijn, 40% meer moeten verdienen om nét zo tevreden te zijn met hun leven als iemand die naar het werk loopt of de fiets pakt.
9 redenen waarom je van fietsen een goed gevoel krijgt
1. Beter in je vel.
Letterlijk en figuurlijk. Er is aangetoond dat mensen die met de fiets naar het werk gaan een lager vetpercentage en BMI hebben dan mensen die met de auto gaan. Daarbij helpt fietsen mensen uit hun isolement en maakt het hen onafhankelijker en mobieler.
2. Goed voor milieu en portemonnee
Een inkoppertje, maar waar. Door te fietsen stoot je geen schadelijke stoffen uit. Bovendien bewijs je niet alleen het milieu, maar ook je eigen portemonnee een gunst. Voor niets gaat de zon op én maak je een fietstocht.
3. Fietsen is een lifestyle
De fiets is zijn imago van degelijk vervoersmiddel allang ontstegen: state-of-the-art e-bikes, hippe racefietsen en bijbehorende fietscafés met hipsters achter de koffiemachine: fietsen is een way of life en helemaal van nu.
4. Fietsen verenigt
Of je nu iedere ochtend samen met een collega naar je werkt fietst, lid bent van een wielerclub of regelmatig een georganiseerde fietstocht maakt: fietsen brengt mensen bij elkaar en geeft hen het gevoel ergens bij te horen. Wetenschappers beweren zelfs dat hoe meer we ons verbonden voelen met onze familie of een ‘community’, hoe kleiner de kans op een hartaanval, beroerte of depressie.
5. Je komt nog eens ergens
Fietsen vergroot je actieradius en brengt je op plekken waar je anders misschien niet gekomen was. Fietsend ervaar je een stad bijvoorbeeld heel anders dan met de auto of het openbaar vervoer. Gelukkig dringt dat besef ook in steeds meer buitenlandse steden door, waar op steeds meer plekken fiets-oppikpunten verrijzen.
6. Fietsen verzacht
Een mooi voorbeeld is Bogotá, waar in 2006 toenmalig burgemeester Penalosa een radicaal besluit nam: hij stak het geld dat bestemd was voor uitbreiding van het autowegennet in honderden kilometers aan fietspaden. Ook laste hij autovrije dagen in. Nooit eerder was het aantal verkeersongevallen zo laag en nooit eerder veranderde het straatbeeld zo tastbaar: de stad verzachtte. Kinderen durfden weer buiten te spelen, men ging weer lopen en fietsen naar het werk, er werden minder moorden gepleegd en inwoners gaven aan optimistischer te zijn over hun leven in de stad. Lees hier het volledige artikel.
7. Een met de natuur
Fietsers voelen zich meer verbonden met de natuur en beleven die intenser. Seizoenen zijn niet alleen zichtbaar, maar ook voelbaar. De eerste zonnestralen op je huid, koude lucht die je neus prikkelt, verse sneeuw die onder je banden kraakt: het geeft fietsen een extra dimensie die je nooit zult ervaren achter het metaal van je auto.
8. Minder stress
Automobilisten die veel in de file staan, maken meer stresshormonen aan. Hoe erger de verkeersdrukte, hoe meer cortisol en adrenaline er door je bloed stroomt en hoe hoger je hartslag. Need we say more?
9. We zijn geboren om te bewegen
Waarom geeft fietsen ons meer voldoening, terwijl het niet altijd het snelste en meest efficiënte vervoermiddel is? Simpel: we zijn gemaakt om te bewegen. Niet bewegen doet hetzelfde met het menselijk lichaam als roest met een auto. Spieren worden stram, botten verslappen en bloed stolt. Zet de ‘machine’ dus lekker aan het werk!
Bron: ANWB.NL