Het opladen van een elektrische fiets lijkt simpel, maar toch zijn er een aantal zaken waarmee u rekening kunt houden om de levensduur van uw accu te vergroten. Bron: Fietsen.123 geeft een aantal tips die u zeker zullen helpen om langer plezier te houden van uw elektrische fiets zonder snel voor een hoge uitgave te staan omdat u sneller dan verwacht een nieuwe accu nodig heeft.
Net als bij reguliere accu’s wordt de levensduur van uw fietsaccu uitgedrukt in laadcycli of laadbeurten. De meest gebruikte accutechnieken zijn NIMH (nu al wat verouderd), Lithium Ion (Meest voorkomend) en de nieuwste een veelbelovende technologie is LiFePo4 (topmodellen).
Tips om een zo lang mogelijke levensduur te realiseren:
- Als uw fiets een bereik heeft van 60km en u rijdt per dag 20km, dan hoeft u de fiets niet elke dag op te laden. Beter is om dit om de dag te doen om het aantal onnodige laadcycli te verlagen (met name bij batterijen van oude typen relevant).
- Pas op de de accu niet helemaal leeg is, dit kan de accu ergnstig beschadigen en als gevolg hiervan onbruikbaar worden. Bij een Lithium Ion hoeft de accu niet helemaal leeg te zijn om deze weer bij te laden.
- Een accu hoeft niet constant aan de lader als u de elektrische fiets (een tijd) niet gebruikt. Wel is het aan te raden om zo nu en dan de accu weer even op spanning te brengen. Bijvoorbeeld om de twee weken. Moderne accu’s lopen niet snel leeg. Of ga ook in de wintermaanden een blokje om en breng de accu daarna weer op spanning.
- Laat indien mogelijk de accu niet op de fiets in een zeer koude schuur of fietsenberging staan. Bewaar de accu bij lage temperaturen in huis of op een warme plek.
- De gemiddelde levensduur van een accu is drie jaar. Hou er rekening mee dat het bereik van een accu daarna echt aanzienlijk kan afnemen en schrijf elk jaar dus al een derde van het aanschafbedrag af op uw accu.