Volgens de Nederlandse wetgeving moet iedere fiets in Nederland uitgerust zijn met fietsverlichting. Zowel voor- als achterlicht. Dit is natuurlijk voor de veiligheid van de fietser zelf en het verkeer om de fietser heen. Fietsverlichting heeft in principe twee functies, zorgen dat de fietser overzicht heeft op de weg en de zichtbaarheid van de fietser.
Tegenwoordig hebben de meeste fietsen LED lampjes. Led lampen zijn de meest zuinige vorm van verlichting en gaan ook veel langer mee. Een Led lamp gaat gemiddeld 50.000 uur mee. Het licht van een Led is vel maar het nadeel is dat het een klein lichtbundel is.
Mini led lampjes
LED lampen kunnen verdeelt worden in verschillende categorieën. De meest voorkomende lampjes zijn de mini led lampjes; deze werken op batterijen. Ze zijn bijna overal te verkrijgen. Deze lampjes hebben een elastiekje en zijn te bevestigen op kleding of op de fiets. De mini’s geven niet veel licht, maar wel net voldoende om zichtbaar te blijven voor het verkeer. Deze lampjes hebben één led. Vaak worden deze gebruikt bij het fietsen in de bebouwde kom, in de stad of in de buurt van woonwijken. Door de straatverlichting is de weg in de meeste gevallen goed zichtbaar en is sterker licht niet altijd nodig.
Mini’s upgrade
Naast de mini’s zijn er ook led lampen met drie Leds. Deze produceren drie keer zoveel licht als de mini’s. Ook deze lampjes werken op batterijen. Ze zijn te bevestigen aan kleding, tassen en op de fiets. Met behulp van beugels worden deze lampen gemonteerd op de fiets. De lampjes zijn zowel voor als achter op de fiets te bevestigen. Ook deze lampen zijn bijna overal te verkrijgen.
Voorbeelden fietsverlichting:
Bekijk ook de tips van de RAI vereniging voor goede fietsverlichting.
Algemene regels over fietsverlichting
Wat zijn de regels rondom fietsverlichting eigenlijk? En wat zijn de consequenties als de regels niet worden gevolgd? Voor vaste verlichting gelden de volgende regels:
- Voor- en achterlicht is verplicht
- Het voorlicht moet wit of geel zijn
- Het achterlicht moet rood zijn
- Lampen mogen niet knipperen
Voor losse verlichting gelden er meer regels. Naast de standaard regels van vaste verlichting komt er nog het een en ander bij, namelijk:
- Het lampje moet goed zichtbaar zijn: Er mag niks voor of overheen hangen
- Het lampje mag alleen vast gemaakt worden op het bovenlichaam; Hoofd, armen en benen zijn dus niet voldoende
Boetes
Voor het niet naleven van de verkeersregels krijgen de fietsers natuurlijk een boete.
- Voor- en achterlicht niet aan bij slecht zicht
- Fiets zonder reflectoren op achterkant, trappers en wielen
- Verkeerde kleur reflectoren
- Reflectoren/lampjes op verkeerde plekken
- Knipperende lampjes
- Ontbrekende lampjes
- Teveel verlichting
De bovenstaande overtredingen worden bekeurt met een bedrag van €35,- euro. Dit bedrag is exclusief 9 euro administratie kosten. Het fietsen met lampjes/reflectoren met de verkeerde kleur bedraagt €55,- euro. Ook dit bedrag is exclusief administratie kosten.
Bron: Elektrischfietsen.com