Een elektrische fiets zonder stekker, die zichzelf oplaadt dankzij zonnecellen in het voorwiel. De eerste Solar-Bike is een feit. En hij komt uit Eindhoven.
De fiets is een idee van Solar Application Lab, en de TU Eindhoven heeft geholpen met de techniek. Deze week werd het eerste prototype onthuld, dat straks als duurzaam alternatief van de e-bike te koop is.
Weer of geen weer
“Er zijn al wel een paar fietsen ontwikkeld die op zonnecellen rijden, maar wij wilden een product ontwerpen dat het concept fiets geen geweld aandoet én dat effectief is. De zonnecellen zitten in het voorwiel en deze fiets laadt te allen tijde; het maakt niet uit hoeveel zonlicht er is”, vertelt Marc Peters, oprichter en eigenaar van de Eindhovense Solar Application.
Zware accu
De Solar Bike is nu nog vier kilo zwaarder dan een gewone fiets, maar eenmaal in de winkel zullen de ontwerpers erin geslaagd zijn de accu lichter te maken. Een elektrische fiets zonder stekker is voor veel gebruikers een droom en bovendien super duurzaam: de energie wordt immers volledig door de fiets zelf opgewekt. Volgens Peters gaat nu veel opgewekte zonne-energie verloren. “Wij hebben een technologie ontwikkeld die zo effectief is dat het mogelijk is om ook voldoende energie op te wekken op kleinere oppervlaktes.”
Hufterproof
De techniek wordt de komende tijd op tien fietsen toegepast. De fiets wordt onder alle weersomstandigheden getest en moet nog verder ‘hufterproof’ worden gemaakt. Naar schatting zullen in 2019 zo’n 10.000 Nederlanders fietsen met zonnecellen in het wiel. En wat mag zo’n fiets kosten? Rond de 2400 euro, maar dan heb je wel een S-bike die bijdraagt aan groen vervoer én een accu die jaren langer meegaat dan die van een gewone e-bike.
Bron: ANWB