- Nederlanders fietsen veel en vaak. Samen fietsen we elk jaar zo’n 15 miljard kilometer. Gemiddeld maakt een Nederlander ieder jaar 300 fietsritten, goed voor ruim 900 kilometer.
- Volgens de laatste schatting van BOVAG en RAI zijn er 22,3 miljoen fietsen in Nederland. Meer dan het aantal inwoners. Daarmee zijn we uniek in de wereld.
- De fiets zoals wij die kennen is ontstaan in de tweede helft van de 19e eeuw. De vélocipède had nog geen ketting en was nog verre van comfortabel. Uiteindelijk is rond 1885 in Engeland onze huidige fiets ( met ketting, luchtbanden en twee even grote wielen) geboren.
- Waar het woord fiets vandaan komt is onduidelijk. In bijna alle andere talen gebruikt men afleidingen van het Franse vélocipède of het Engelse bicicle.
- Het woord fiets werd in de negentiende eeuw als onfatsoenlijk ervaren. Deftige mensen gebruikten liever het woord rijwiel.
- De fiets is ook in het leger gebruikt: De Nederlandse krijgsmacht had enige tijd een Regiment Wielrijders.
- Het absolute wereldsnelheidsrecord fietsen staat op naam van de Nederlander Fred Rompelberg. Hij behaalde met behulp van een auto in 1995 een snelheid van 269 km/h.
- Lekkere trek? Ook daar komt de fiets van pas. Zo heb je een bierfiets, borrelbakfiets, de frietfiets, de bezorgfiets en natuurlijk een ijsfiets.
- Fiets je niet omdat het in Nederland altijd regent? Onzin! Ligfietser Gerard Poels hield 5 jaar lang zijn dagelijkse rit van en naar het werk bij. In 91 % van de gevallen bleef hij droog. Meer weten? Zie hetregentbijnanooit.nl
- In Nederland ligt meer dan 35.000 km. fietspad. Dit blijkt uit de Fietsersbond Routeplanner. De meeste kilometers fietspad liggen in de provincie Noord- Brabant, op de voet gevolgd door Gelderland.
- Fietsen is gezond en veilig. Het risico om in Nederland een ongeluk te krijgen of om ziek te worden van luchtvervuiling is veel lager dan de gezondheidswinst die je boekt door te bewegen.
- In de ochtendspits rijden tussen 8.00 en 9.00 uur meer fietsen op de weg dan auto’s. in de avondspits rijden meer auto’s omdat scholen eerder uitgaan.
- Het allereerste fietspad in Nederland vind je op de Maliebaan in Utrecht. In 1885 konden bezitters van een rijwiel hier pronken met hun exclusieve bezit.
- De Fietsersbond werd in 1975 opgericht als Eerste Enige Echte Nederlandse Wielrijdersbond (ENWB). In 1977 werd de naam gewijzigd in ENFB, de Echte Nederlandse Fietsersbond. Sinds 2000 heten ze alleen nog maar Fietsersbond.
- Het lidmaatschap van de Fietsersbond kost maar € 2,17 per maand. Daarvoor krijg je korting op fietsproducten, elk kwartaal een tijdschrift de Vogelvrije fietser, en nog veel meer. Op fietsersbond.nl/lid lees je er meer over.
Bron: Fietsersbond