Hoe plan je een fietsroute via die wit- met groene bordjes?
Je hebt ze vast wel een keer gezien: die wit- met groene bordjes langs de fietspaden met een tweecijferig nummer erop. Dat zijn zogenaamde fietsknooppunten. De nummers kunnen gebruikt worden voor het maken van fietsroutes. Voor het plannen van een fietsroute zijn er grofweg drie mogelijkheden: De ‘klassieke’ manier, het gebruik maken van de Fietsnetwerk website en het downloaden van de fiets App. In dit artikel lichten we deze drie manieren toe en behandelen we de voor- en nadelen.
De ‘klassieke’ manier
De ‘klassieke’ manier van het plannen van een knooppuntenroute werkt vrij eenvoudig. Deze manier van knooppunten fietsen gaat in drie stappen: het kopen van een fietskaart, het koppelen van fietsknooppunten en het noteren van de nummers. Bijvoorbeeld op een papiertje, een zogenaamde knooppunter (een kaartje met daarop ‘lege’ knooppuntenborden waarop je de te fietsen nummers kunt zetten)
Voordelen:
- – Geen digitale middelen nodig
Nadelen:
- – Fietskaarten kosten zo’n €10,- per stuk
- – Het routenetwerk wordt regelmatig bijgewerkt, fietskaarten zijn daarom snel verouderd
- – Landelijke fietskaarten zijn weinig gedetailleerd
- – Wanneer er knooppunten ontbreken ben je sneller verdwaald, helemaal wanneer je in een onbekende omgeving fietst
Gebruiken van de Fietsnetwerk website
Hoe plan je een route op de Fietsnetwerk website? Dat gaat in vier stappen. De eerste stap is het kiezen van een locatie waar je wilt fietsen. Dit kan een dorp, stad, provincie of zelfs regio (zoals bijvoorbeeld de Veluwe) zijn. Als alternatieven kun je fietsroutes zoeken op thema door op de knop ‘Help mij een leuke route vinden’ te klikken. Vervolgens kies je één van de fietsroutes die in het overzicht verschijnen. Je krijgt informatie over het gebied waar je wilt fietsen en kunt afstapmomenten toevoegen aan je route.
De afstapmomenten zijn verdeeld in de categorieën ‘Zien’ en ‘Doen’. De categorie ‘Zien’ staat voor bezienswaardigheden als kastelen, musea, etc. Onder het kopje ‘Doen’ vindt je horecagelegenheden. Al deze afstapmomenten liggen in de buurt van je gekozen fietsroute. In de derde en laatste stap kun je, je route downloaden, printen of naar je e-mailadres laten sturen en kiezen in welk formaat je je route wilt ontvangen. Dit kan onder andere in knooppunterformaat.
Voordelen:
- – Alle routes zijn gratis
- – Eenvoudig in gebruik
- – Leuke achtergrondinformatie
- – Fietsroutes in heel Nederland
- – Je hoeft niet zelf op zoek naar de knooppunten
- – Je kunt leuke bezienswaardigheden aan de fietsroute toevoegen
- – De fietsroutes zijn te printen in verschillende formaten
- – De fietsroutes zijn te downloaden als GPX
Nadelen:
- – Het (nog) niet zelf kunnen maken van een fietsroute;
- – Toegang tot internet nodig.
Gebruiken van een fiets App
Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een fiets App. De apps zijn, net als vele fietsroutewebsites, erg verschillend van elkaar. We behandelen in dit artikel onze App. Alle routes die op onze site staan zijn ook in onze app te vinden. Je kunt ook in de App in vier stappen starten met fietsen. In het startscherm van de App kun je, net als op de website, een locatie invullen of routes zoeken op thema. In het overzicht kun je de routes nog filteren op lengte.
Als je een fietsroute gekozen hebt krijg je in het routeoverzicht informatie te zien over de gekozen route. Wanneer je dan naar beneden scrollt zie je welke knooppunten er op je route liggen en welke afstapmomenten er zijn. De afstapmomenten zijn weergegeven met een sterrenkijker (voor een bezienswaardigheid) en met een koffiekopje (voor een horecagelegenheid).
Bovenin kun je drukken op ‘Fietsroute starten’, je krijgt dan een melding over wat het dichtstbijzijnde knooppunt is. Hier kun je naartoe fietsen door gebruik te maken van de routebeschrijving of de kompasfunctie. De routebeschrijving krijg je door op ‘Route naar knooppunt’ te klikken. De kompasfunctie schakel je in door op het pijltje rechts bovenin te klikken. Wanneer je de kompasfunctie hebt ingeschakeld draait het scherm automatisch mee met je rijrichting, hierdoor kun je rechtstreeks op het eerste knooppunt af fietsen om vervolgens aan het echte werk te beginnen.
Voordelen:
- – De App is gratis
- – Een perfecte routebegeleiding
- – Alle fietsroutes zijn beschikbaar
- – Bij elk fietsknooppunt een melding met leuke afstapmomenten in de buurt
- – Weinig data- en batterijverbruik door het gebruik van de nieuwste GPS- en Bluetooth technologie
- – Mogelijkheid om je mobiel onderweg op stand-by te zetten
- – De juiste informatie op het juiste moment.
Nadelen:
- – Niet beschikbaar voor Windows;
- – Ondanks het lage verbruik wel internetverbinding nodig.