Regenbuien, barre vrieskou, sneeuw en pekel: tijdens de donkere maanden krijgt je fiets het zwaar te verduren. Hoe wapen je je tweewieler tegen het grillige winterweer? Gaat je fiets dit jaar in de stalling of blijf je hem gebruiken? In beide gevallen is het aan te raden om de fiets nog een keer na te lopen en hem winterklaar te maken. Zeven tips om je gewone én elektrische fiets winterklaar te maken.
1. Maak de bewegende delen schoon
Voordat je het winterse weer trotseert, is het belangrijk om de bewegende delen van de fiets goed schoon te maken. Reinig allereerst de ketting met speciale ontvetter en maak deze schoon. Smeer hierna de ketting van de fiets in met kettingolie. Check ook of alle boutjes en moeren nog vastzitten en vet ze in met vaseline. Zo ga je roest in de winter tegen.
2. Tijd voor het frame
Neem een afwasborstel of spons en maak het frame goed schoon met een lauwwarm sopje van afwasmiddel of autoshampoo. Gebruik géén schuurspons en al helemaal geen hogedrukreiniger of sproeikop met een harde straal. Hiermee spuit je namelijk water in de lagers van je versnellingsnaaf en trapas. Ook moet je oppassen met (een teveel aan) water bij gevoelige onderdelen van je elektrische fiets, zoals een accu of display. Dep deze onderdelen na je schoonmaakbeurt goed droog. Voor moeilijk bereikbare plaatsen is een oude tandenborstel handig. Of zet de fiets eens ondersteboven! Wrijf je fiets als hij droog is in met vuil- en waterafstotende fietsolie.
3. Check je banden
Controleer het profiel van de banden. Een goed profiel zorgt voor een goede grip. Verwijder steentjes uit het profiel en breng de banden op spanning. Gebruik je je fiets regelmatig in de winter, overweeg dan de montage van speciale fietswinterbanden. Het voordeel van winterbanden, ook op een elektrische fiets, is een betere wegligging. Bij lagere temperaturen blijft de rubbersamenstelling van deze banden soepel en behoudt de band een goede grip. Ook hebben winterbanden een speciaal loopvlak dat bij kou en gladheid zorgt voor goed wegcontact.
4. Heb je een e-bike: denk aan je accu!
De accu van je elektrische fiets houdt niet van kou. Een paar tips om deze ook in de winter in goede conditie te houden:
- Regelmatig ontladen en weer opladen houdt je accu gezond. Zorg er dus voor dat je ook in de winter af en toe de accu gebruikt. Doe je dat niet, laadt de accu dan om de maand op.
- Bewaar de accu op kamertemperatuur en in een droge omgeving.
- Berg hem niet leeg op, maar zorg dat de accu minimaal voor de helft is opgeladen. Zo voorkom je diepontlading.
- Ook opladen kun je het best binnenhuis doen, omdat de accucapaciteit afneemt bij lagere temperaturen.
- Houd er rekening mee dat je in de winter minder kilometers uit je accu haalt dan zomers. Het verschil in de echte vrieskou kan oplopen tot zo’n 25% van het normale bereik!
5. Overweeg een onderhoudsbeurt
Controleer of de remmen nog in orde zijn. De blokjes kunnen versleten zijn en dan duurt het langer voordat je stilstaat. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Vertrouw je het niet helemaal? Ga dan naar een fietsenwinkel bij jou in de buurt om een expert te laten kijken naar de werking van de remmen en draaiende onderdelen als trappers, trapas, balhoofd en naven.
De fietsspecialist kan ook controleren of het trapsysteem van je elektrische fiets nog gelijk loopt met de elektromotor. Tijdens het gebruik van je e-bike kan dit namelijk wat verstoord raken. Het trapsysteem moet dan opnieuw ‘gekalibreerd’ worden. Bij de meeste elektrische fietsen kun je via het display zelf een standaard kalibratie uitvoeren. Wanneer je de elektrische fiets al langere tijd hebt of wanneer deze kalibratie niet werkt, biedt de fietsspecialist uitkomst.
6. Doet je licht het?
Kijk je verlichting goed na. Zeker in de donkere wintermaanden is het belangrijk dat je goed zichtbaar bent. Je fietsverlichting moet aan de volgende eisen voldoen:
Verlichting
- Een fiets heeft wit of geel licht aan de voorkant en rood licht aan de achterkant.
- De lampen zitten vast aan de fiets. Losse lampjes mogen alleen op het bovenlichaam aan kleding of een tas vastzitten. Dus niet op het hoofd, armen of benen.
- Lampen zijn goed zichtbaar, schijnen recht voor- en achteruit.
- De lampjes branden continu en mogen niet knipperen.
Is dat niet in orde? Dan is de boete € 55,-.
Reflectoren
- Achterop de fiets zit een rode reflector onder het zadel of aan het spatbord.
Is dat niet in orde? Dan is de boete € 35,- - De pedalen hebben aan de voor- en achterkant gele reflectoren.
- De banden of velgen hebben een witte of gele reflecterende band.
7. Gestrooid op de weg?
Fiets je over een pas gestrooide weg, maak dan thuis de fiets schoon en voorkom dat het zout in de fiets trekt. Je kunt dit het best doen door warm water te gebruiken, hierdoor lost het zout sneller op.
Bron: ANWB.nl