Fietsen hoort een feestje te zijn, maar zadelpijn kan dat feestje behoorlijk vergallen. Uit eerder onderzoek van Fietsen123 bleek al dat ruim 80 procent van de fietsers weleens zadelpijn heeft, dus je bent niet de enige. Een schrale troost…
Gelukkig is veel zadelleed te voorkomen. En nee, dat begint dus niet bij het zadel, maar bij de fiets zelf. De beste preventie: een juiste ergonomische fietshouding, zodat fiets en fietser perfect met elkaar in harmonie zijn. Met andere woorden: het fietsframe, de positie van het zadel en die van het stuur moeten goed op elkaar én op het lichaam en de houding van de fietser zijn afgestemd.
Framemaat
Het begint allemaal met de juiste framemaat: meet de binnenkant van het been (van vloer tot kruis) en vermenigvuldig dit getal met 0,68. Voor de juiste framemaat rond je het antwoord naar beneden af.
Zadelhoogte
Het zadel staat goed als je tenen de grond kunnen raken als je op het zadel zit. Fietsend betekent dit dat het been bij maximale strekking licht gebogen is.
Zadelpositie
Om de perfecte positie van het zadel te vinden, zet je beide pedalen horizontaal terwijl je op het zadel zit. De juiste zadelpositie is die waarbij je van knieschijf tot pedaalas een loodrechte lijn kunt trekken. Zorg er ook voor dat het zadel waterpas staat.
Het zadel zelf
Helaas, het ideale zadel bestaat niet. Wat voor de een ideaal is, is voor de ander een ramp: een logisch gevolg van het feit dat ieder lichaam anders is. Bij de betere fietsenhandelaar mag je een zadel een dag of meerdere dagen testen voor je tot aankoop overgaat. Een paar punten om op te letten: een hard zadel zit beter dan een zacht zadel. In een zacht zadel zak je namelijk een beetje weg, waardoor je al gauw geen comfortabele houding meer kunt vinden. Het breedste deel van het zadel moet de zitbotjes ondersteunen – vrouwen hebben daarom over het algemeen een breder zadel nodig dan mannen. Wie tijdens het fietsen last krijgt van een pijnlijk stuitje of gevoelloze geslachtsdelen, kan dit verhelpen met een zadel met uitsparing ter hoogte van deze plekken. Tot slot: een leren zadel past zich perfect aan aan de vorm van je billen, maar… daar is wel wat tijd voor nodig. Houd hier rekening mee!
Stuurhoogte- en positie
Voor het optimale fietscomfort staat het stuur minimaal vier centimeter hoger dan het zadel. De optimale breedte van het stuur komt overeen met de schouderbreedte.
Fietsbroek
Is de fiets goed afgesteld, maar heb je nog altijd regelmatig last van zadelpijn, overweeg dan een fietsbroek met zeem. Kies bij voorkeur voor een broek uit het middensegment: het duurste van het duurste is absoluut niet nodig, maar de allergoedkoopste zal je bij zadelpijn ook weinig helpen. Fietsbroeken zijn er zowel in model korte en lange broek, in model ‘serieuze wielrenner’ en als onderbroek. Zorg ervoor dat de broek strak genoeg zit – anders gaat het alsnog schuren -, kies als dame voor het damesmodel en als heer voor het herenmodel – de drukpunten van het lichaam zijn wezenlijk anders en dus de zeem ook – en draag er géén onderbroek onder. Heb je met fietsbroek nog altijd last van zadelpijn, koop dan een potje broekvet, ook wel chamois of chamoiscreme genoemd.