Met goed onderhoud gaat je accu zeker een aantal jaar mee. Maar het eeuwige leven heeft hij zeker niet; als hij aan vervanging toe is, dan merk je dat gauw genoeg. Let op de volgende signalen.
De accu is beschadigd
Als je accu een flinke klap heeft gehad, bijvoorbeeld door een val, dan kunnen de accucellen verschuiven. Dit kan op den duur kortsluiting veroorzaken, waardoor de accu in brand kan vliegen of er heel veel (schadelijke) rook vrijkomt. Bovendien maakt een beschadigde behuizing de accu kwetsbaarder voor temperatuur of vocht. In deze gevallen kun je hem het beste vervangen.
Actieradius loopt heel snel terug
Een actieradius die snel terugloopt en bij lange na niet meer is zoals in het begin, kan een teken zin dat de accu in zijn laatste levensfase zit. Toch moet je hier wel voorzichtig mee zijn: dit merk je namelijk vooral bij een langere fietstocht. Als je steeds korte afstanden fietst, valt dit niet zo op omdat er dan veel van de accu wordt gevraagd en het bereik dan ook snel afneemt.
Lange oplaadtijd
Een nieuwe accu heeft niet zo veel tijd nodig om volledig op te laden, maar een accu die al wat jaren oud is, doet er wat langer over. Maar duurt het écht lang voor hij opgeladen is, dan is je accu waarschijnlijk op.
Accu is niet meer helemaal vol te laden
Geen 100, maar 95 procent lading, dat lijkt weinig verschil te maken, maar als je accu niet meer volledig kan opladen, dan is dit een slecht teken. Houd er rekening mee dat je accu het dan op korte termijn zou kunnen begeven.
Opladen gaat niet meer
Als de accu helemaal niet meer oplaadt, kun je het beste eerst even controleren of alle draden goed zijn aangesloten. Als dit wel het geval is, dan is je accu hoogstwaarschijnlijk kapot. Je kunt dan natuurlijk een heel nieuwe fiets kopen, maar je kunt ook alleen de accu vervangen of deze reviseren. Dat is een stuk goedkoper!
In alle gevallen geldt dat je bij twijfel het beste kunt informeren bij je fietsspecialist.
Bron: ANWB